Tuesday 5 January 2016

CHOCOLATE BROWNIES 'KEDUT' LAGI PENUTUP 2015

ASSALAMUALAIKUM,

Ok yang ni sebenaqnya crita penutup 2015 aritu.....betoi betoi penutup ^_^. Resepi still yang sama kat sini ya DISINI...dibuat atas permintaan ramai :P. Nak letak juga gambaq kat sini sesaja nak bagi ramai gambaq sket kat sini.....hehehehe. Antara sebabnya kenapa makcik gigih sessangat nak letak post nih kat sini ialah makcik dah ter'telan' banyak sangat kekedut nih total sumanya almost 1kg.....huwaaaaaaa.....bulan depan tak mo baking kek coti sebulan. Ok itu jew nak kabor ^_^.


APAM PISANG GEBU

ASSALAMUALAIKUM,

Post pertama ari ke5 tahun 2016 ^_^. Sarap ari sabtu aritu hasil kebanjiran pisang berangan kat umah nih. Dapat la buat kek pisang dan talam pisang....nennt ya makcik hupdate slow melow :P. Apam ni dah penah buat dulu DISINI....sedap tau memang gebussss. Dah la gebus pastu senang jewwww...tutup mata pun boleh buat *_^. Cer try buat. Resepi dibawah ni ya.....HAPPY TRYING!


APAM PISANG GEBU

Resepi oleh : Kak LinaKz Shaari...... Tqvm kak untuk resepi yang sangatttt sedap nih ^_^.

Bahan Bahan :

1 cawan pisang lenyek
1/2 cawan minyak (leia guna canola)
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan gula perang (Leia guna 2/4 + 2 tbsp jew)
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk baking powder

Cara cara :

Panaskan Kukusan. gaul rata semua bahan. Perap 20 minit. Sapu minyak pada acuan. Bila kukusan dah panas boleh mula mengukus. Bubuh adunan 3/4 acuan saja.....nanti dia naik tinggi. Kukus 40 minit dengan api besar. Siap. Selamat Mencuba.
**Kalau guna acuan lompang/seri ayu kukus 15-20 minit.
**Balut penutup periuk kukus dengan aluminium foil/kain untuk elak air menitis pada apam.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...