ASSALAMUALAIKUM,
Post pertama ari ke5 tahun 2016 ^_^. Sarap ari sabtu aritu hasil kebanjiran pisang berangan kat umah nih. Dapat la buat kek pisang dan talam pisang....nennt ya makcik hupdate slow melow :P. Apam ni dah penah buat dulu DISINI....sedap tau memang gebussss. Dah la gebus pastu senang jewwww...tutup mata pun boleh buat *_^. Cer try buat. Resepi dibawah ni ya.....HAPPY TRYING!
APAM PISANG GEBU
Resepi oleh : Kak LinaKz Shaari...... Tqvm kak untuk resepi yang sangatttt sedap nih ^_^.
Bahan Bahan :
1 cawan pisang lenyek
1/2 cawan minyak (leia guna canola)
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan gula perang (Leia guna 2/4 + 2 tbsp jew)
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk baking powder
Cara cara :
Panaskan Kukusan. gaul rata semua bahan. Perap 20 minit. Sapu minyak pada acuan. Bila kukusan dah panas boleh mula mengukus. Bubuh adunan 3/4 acuan saja.....nanti dia naik tinggi. Kukus 40 minit dengan api besar. Siap. Selamat Mencuba.
**Kalau guna acuan lompang/seri ayu kukus 15-20 minit.
**Balut penutup periuk kukus dengan aluminium foil/kain untuk elak air menitis pada apam.
No comments:
Post a Comment