Tuesday, 23 December 2014

APAM PISANG GEBU

ASSALAMMUALAIKUM


Ni lagi cerita tertunggak...2 kali sabtu...hehehe.Nape jadi macam ni.Apam ni sangat sedap dan gebu.Pestaim buat apam pisang ni,sebelum ni tak berapa menggemari apam pisang tak tau kenapa....kek pisang pun kureng sikit.Tapi memandangkan pisang emas yang kat rumah tu yang macam tak berapa nak laku,dari biar hitam kat situ maka terjadilah apam ni.Cari punya cari jumpa lah apam ni kat umah Kak Yatie yang asalnya dari kak Azita Zain.Kalau nak melepat dah memang selalu dan antara yang faveret dan satu lagi cokodok pon memang faveret sesangat.Cokodok ni kalau sapa tak suka memang pelik....:P
Apam ni agak basah skit kat tengah- tengah dia, mak kata mungkin sebab pisang banyak ayaq kot,tak pa len kali kita kukus lama skit....kot-kot dia jadi lagi elok,yang ni tak pa sebab pestaim ^_^.Apa -apa pun apam still sedap and gebus dan tak mengecewakan dan leia ada tambah chocolate rice yang ada cun cun ja 2 Tbsp berbaki dalam peti ais tu....marvelos sungguh.Jom la try buat apam yang best ni.




APAM PISANG GEBU
Sumber 1 : Azita Zain
Sumber 2 :Kak Yatie

Bahan-bahan :
8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan (Kak yatie guna pisang yang dah dilenyek dalam 1 cawan- leia pun sama)
4 biji telur
1 cawan gula
3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
2 Tbsp Chocolate rice (leia tambah)

Cara-caranya :
  1. Panaskan kukusan. Glis loyang dengan sedikit marjerin dan taburkan tepung. Ketepikan.
  2. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan
  3. Lenyekkan pisang hingga hancur dan ketepikan dulu.
  4. Pukul telur dan gula dengan menggunakan whisk hingga gula hancur.
  5. Masukkan minyak dan sebatikan.
  6. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
  7. Masukkan pisang yang telah dilenyek tadi dan kacau hingga rata.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang.
  9. Kukus dengan api sederhana selama 40 minit.
NOTA :
  1. Boleh gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri tapi tidak perlu tambah baking powder dan soda bikarbonat.
  2. Boleh tambah cokelat urai ke dalam adunan jika suka.
  3. Jika guna acuan kecil-kecil dan comei comei,kurang masa mengukus.15 minit sudah memadai.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...