SELAMAT TAHUN BARU 2015 semoga kita dikurniakan oleh ALLAH keberkatan dan mendapat rahmat dariNYA.
Arini buat sup ayam versi tumis,masak pun dah lewat sebab leia ada urusan di luar , dalam duk cari- cari nak makan kat mana last last balik ke rumah juga la masak. Sup ni setiap orang ada versi mereka yang tersendiri, campak-campak ja pun dah boleh jadi sup.Sup ni Leia buat pun 1/2 ja saja ayam tu sebab kuantiti dalam rumah pun tak berapa banyak. Ok jom semak resepi ya....:)
SUP AYAM
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam potong ikut suka memasing
4 ulas bawang merah @ kecik (2 ulas bawang besar)*
3 ulas bawang putih*
0.5 cm halia (yg ni agak-agak ja kalau tumbuk halus jd 1 tsp sj)*
Bahan bertanda * ditumbuk halus ya
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 cengkih
2 pelaga
1 batang carrot dipotong memanjang @ bulat-bulat
1/2 kubis bunga sederhana ja - potong ikut suka
2 biji ubi kentang dipotong 4 setiap biji
1 tiub egg tofu( tak letak pun tak pa)
1 paket putik jagung (ada 7 batang) - potong ikut suka
2 kiub ayam
1 daun bay
1 tbsp lada hitam kalau yang tumbuk sendiri lg best
1 1/2 tsp minyak bijan
9 cup air @ ikut kehendak memasing
4 sudu makan sunflower oil untuk menumis
Garam secukup rasa
Daun sup secukupnya dihiris halus
Cara membuatnya:
Panaskan minyak pastu tumis bawang merah,bawang putih dan halia sampai naik bau. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang , cengkih dan pelaga. Kacau lagi sampai naik bau pastu masukkan carrot, kubis bunga, ubi kentang, ayam dan air.Kacau-kacau pastu masukkan minyak bijan, lada hitam, daun bay, kiub ayam dan garam.Didihkan sampai ayam agak-agak separuh 3/4 empuk, carrot dan ubi kentang juga pastu masukkan egg tofu dan didihkan lagi dan rasakan kalau-kalau perlu di tambah garam dan tambahlah ikut kesesuaian memasing dan masukkan daun sup, padamkan api.Sedia dihidangkan dengan nasi atau mee atau keow teow ditambah lagi dengan cili padi kicap.Walla!!! Syok wooo!!!!
No comments:
Post a Comment