Saturday, 31 January 2015

Spiral Curry Puff Yang Best Sangat





ASSALAMUALAIKUM,

Ape kabor suma :).....sihat -sihatlah hendaknya la ya....Yang  ni cite bekfes kemarin,sangat sedap dan ranggup juga walaupun dah sejuk. Selalunya karipap pusing a.k.a. spiral curry puff cakap omputihnya kalau dah sejuk dia punya pastri tu memang tak best, dalam erti kata lain kureng ranggup, tapi yang ni memang puas ati kejadiannya. Antara yang terbaik dalam koleksi leia. Leia sebenarnya tak berapa menggemari sangat karipap pusing dan lebih kepada karipap biasa, yang biasa tu kesedapan dan kerangupan lebih best bagi leia la. Leia kalau nak membuat yang pusing ni pun sebab suka nak tengok macamana kejadian lapisan saja dan kalau ada kesabaran lebih lah sebab ada step by step dia yang agak mungkin rumit skit la tu pun ikut resepi. Dan satu lagi leia suka nak cuba resepi yang pelbagai - bagai untuk tengok kejadiannya. Oleh kerana masa leia buat karipap ni nak cepat, buat pun malam jadi hangan -hangan nak ambik gambar step by step pun tak kesampaianlah, jadinye kalau nak tengok step by step macamana leia boleh tengok kat DISINI . Jom semak resepi and happy trying semuanya :)

SPIRAL CURRY PUFF
Recipe by Amy Beh

For Water Dough
400g Plain Flour
225ml Water mix with 1/4 tsp salt
2 Tbsp shortening or margerine

For Oil Dough
200g Plain Flour
150g Margerine or shortening (leia guna 135g saja half margerine dan half shortening)

For Filling
400g potatoes, cubed and cooked till soft
200g big onions, cubed
3 tbsp curry powder
1 tbsp chilli boh
2 sprigs curry leaves
1 tbsp vegetarian oyster sauce
Salt and sugar to taste
A dash of pepper

Filling Cara Leia
3 biji keledek sederhana besar
1 biji bawang Holland 
2 ulas bawang putih
2 tbsp cili kisar
1 1/2 tbsp oyster ssauce
4 tbsp serbuk kari daging
2 keping dada ayam dicincang
2 tangakai daun kari @ daun bay
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
1 cengkih
2 pelaga
garam dan gula 
Serbuk lada hitam (opt)
Air secukupnya
Hirisan daun sup secukupnya

Cara - cara membuat inti keledek :
Panaskan minyak, tumiskan bawang holand, bawang putih, kulit kayu manis,bunga lawang, cengkih dan pelaga sampai naik bau. Pastu masukkan serbuk kari dan cili kisar masak lagi sampai garing bukan hangit tau. Pastu masukkan oyster sauce daun kari @ daun bay dan masukkan isi ayam dan keledek, gula dan garam dan air secukupnya.Masaklah sampai inti kering pastu taburkan hirisan daun sup, kacau sebati dan sejukkan.

To make water dough: Place flour in a mixing bowl. Rub in shortening/margerine and add in the water. Knead into a smooth dough. Leave aside to rest for minutes. Divide into 24 equal portions( yang ni leia bulat- bulatkan dapat 9 saja)

To make oil dough: Rub shortening or margerine into the flour to form an oily dough. Divide into 24 equal portions. (Leia Dapat 9 saja)

To combine into pastry: Wrap oil dough insidde water dough. Flatten the dough and roll up. repeat the process. Cut the rolled up dough into 2. Use a rolling pin to press it flat. Shape into a circle. add filling and seal the sides. Pinch the edges to form a scallop design. Deep fry puffs in medium hot oil.

To make filling: Heat pan eith 2 tbsp oil. Fry all the ingredients till fragrant. Add 1/2 tbsp water and fry till dry. Leave to cool.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...