Saturday, 21 February 2015

MASALA VADEI

ASSALAMUALAIKUM,

HAPPY CHINESE NEW YEAR kepada semua Malaysian chinese. Semoga the year of Goat memberikan kehidupan yang terbaik buat anda semua :). Ni kesah sarap pagi ni...lama sangat tak makan vadei ni. Nak membuat dia senang ja antara nak dengan tak mau ja. So arini leia pun bangun awaiiiiiii sangat-sangat nak merendam kacang dhal(sebenaqnya leia terjaga dalam pukul 3.00 pagi pastu tetiba je teringat kat vadei ni, terus rendam kacang dhal.....). Elok-elok lepas sembahyang subuh kita mulakan operasi membolat-bolatkan vadei. Ghajin sungguh leia arini ,anak sapa ntah :P. Resepi ni leia ambik kat ghumah  Kak Rose yang asalnya dari Rinchan. Masa nak ambik gambar mood dah kelaut skit sebab ngantuk laaaa....so ambik cam-cam tu je la ya....bangun awai punya pasal.....Jom check resepi yang best ni.



MASALA VADEI
Sumber 1 : Rinchan
Sumber 2 : Kak Rose

Bahan-bahan:
250g kacang dhal
2 tangkai cili kering, digunting halus
1 tangkai daun kari, diracik halus
1/2 labu bawang besar, diracik (kak rose letak sebiji,leia pun sama juga)
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam/ secukup rasa 
Minyak untuk mengoreng

Cara:
Rendam kacang dhal selama lebih kurang 4 jam.
Toskan hingga kering.
Kisar kacang dhal hingga halus, tidak mengapa jika masih ada sedikit kacang yang tak hancur (kak rose guna blend yang kering).
Satukan semua bahan dalam bekas dan gaul rata.
Leperkan atas tapak tangan yang dialas dengan plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak untuk mengelakkan dari melekat.
Susun atas dulang yang disapu sedikit minyak.
Goreng atas api yang sederhana besar hingga kekuningan dan garing.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...