ASSALAMUALAIKUM,
Bila sampai jew M.A.L.A.S jadinye hampehhhhhhh. Dolu- dolu masa ghajin duk masak- memasak, baking- membaking tak de la plak nak terpikiaq nak berblog berbagai. Dah berblog M.A.L.A.S tu memanjang jewwwwww. Sesak nafas akk ni tau. Apa-apa pun resepi apam yang sememangnye gebus dan sedap ni telah dibuat rabu yang lepas . Hasil perkongsian dari Kak Linakz Shaari. Rugi kalau tak cuba tau !!!!! Akk ni dah rugi banyak sesangat sebab lambat buat :'( . Dahla senang jew.....lambat lak tu buat :'(
Ok untuk resepi yang best ni leia C & P ya kak Lina kat sini .....thanks bebanyak kak
APAM PISANG GEBU
Oleh : Kak Linakz Shaari
Bahan:
1
cawan pisang lenyek
1/2
cawan minyak (akk guna minyak jagung)
1/2
cawan susu pekat
3/4
cawan gula perang (kurang lebih ikut selera masing2)
2
biji telur
2
cawan tepung gandum
1 sk
soda bikarbonat
1/2
sk baking powder
Cara:
Panaskan
kukusan. Gaul rata semua bahan. Perap 20 minit. Sapu minyak pada acuan. Bila
kukusan dah panas boleh mula mengukus. Bubuh adunan 3/4 acuan saja.. nanti dia
naik tinggi. Kukus 40 minit dgn api besar. Siap. Selamat mencuba.
*
kalau guna acuan lompang/seri ayu kukus 15-20 minit
*balut
penutup periuk kukus dgn aluminium foil/ kain utk elak air menitis pd apam
No comments:
Post a Comment