ASSALAMUALAIKUM,
Kek Chiffon Pandan, evergreen tapi sentiasa jadi pilihan walaupun sekarang ni macam-macam pesen chiffon dah kuar. Kek ni leia ambik kat dapur Kak ItaMasammanis dan kak ita pula ambik kat dapur Kak Yatie. Memang lemak, gebus dan harum baunya walaupun leia guna pandan emulco :P. Hasil kek diatas memang tak sempat leia tunjuk hasil selepas potong sebab dah ramai yang menunggu untuk di 'ngap' tak sabor-sabor je depa duk menunggu.......lama sangat katanya. Tak pa len kali kita buat len. Ok kek cipon ni leia buat 2 minggu yang lepas :P. Tenkiu untuk akk2 manis berdua kak Yatie dan Kak ita untuk resepi yang best ni. Jom semak resepi dan sila-silalah membuatnya. HAPPY BAKING!
KEK CHIFFON PANDAN
Sumber 1 : Kak Yatie
Sumber 2 : Kak ItaMasammanis
Bahan-bahan
Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak (ita guna tpg kek)
* 2 sudu kecil baking powder* diayak (ita letak 1 sudu teh )
Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar
Bahan (A):
- Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
- Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
- Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
- Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
- Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
- Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
- Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
- Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
- Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
- Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
- Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment