ASSALAMUALAIKUM,
SELAMAT HARI GHAYER :)......hihihi. Mengukis selepas ari ghayer pastu dia fening seket dahla duk hadap lappy pepagi buta ni....maklumlah macam ghajin jer menghupate :P. Hokey tak mo stori mori panjang panjang, kukis ni terjadi sebab leia rasa lapaq nak makan kukis (ok kan alasan dia camtu) sebabnya ghayer aritukan ayaq mogok.....ngek! Layan yer.....seperti yang suma sedia maklum kukis ni memang sedap dan senang. Resepi ni sebenaqnya leia ambik dari blog Kak Azlita Masammanis dan kak ita dapat dari Naz Cute Oven, Small Kitchen dan Naz pulak ambik dari Happyhomebaking. Thanks bebanyak ladies. Sekut ni memang melt in mouth....shedapppp sesangat. HAPPY BAKING!!!!. sori ya ai tak larat nak stori bebanyak pepagi nih !!!! ^_^
MELT-IN-MOUTH GERMAN COOKIES
Sumber : Happyhomebaking
Sumber 1 : Naz Cute Oven, Small Kitchen
Sumber 2 : Kak Azlitamasammanis
Bahan bahan :
125 gm mentega (leia guna unsalted butter)
40 gm gula icing, diayak
1 teaspoon vanilla paste, untuk biskut perisa vanilla
2 teaspoons serbuk koko, optional (ditambah jika ingin mendapatkan biskut perisa coklat)
125 gm potato starch
80gm tepung kek/tepung gandum
Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dan gula icing hingga gebu dan ringan. Tambah esen vanilla dan gaul rata.
Ayak tepung kek dan juga potato starch ke dalam adunan. Gaul menggunakan spatula hingga mendapat doh yang lembut. Sekiranya doh terlalu lembik dan sukar dibentuk, balut dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk 10-15 minit (Naz simpan 20 minit).
Gentel doh menjadi bebola-bebola kecil dengan diameter lebih kurang 2cm dan susun di atas loyang pembakar yang telah dilapik dengan kertas pembakar. Tekan setiap bebola dengan garfu untuk mendapatkan corak (celup garfu ke dalam air selepas setiap kali penggunaan untuk mengelakkan doh melekat pada garfu).
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 15 minit di rak yang paling atas ( tidak perlu membakar sehingga biskut bertukar warna menjadi warna perang).
Nota :
Leia tak letak serbuk koko hanya buat yang plain saja dan tak drizzle coklat macam kak ita buat....tapi leia letak gula castor yang dititikkan dengan sedikit pewarna merah digaul rata dan ditabur selepas cookies dikeluarkan dari oven ini idea dari buku Siri Blogger Masakan Biskut Raya Nor Azlita Abdul Aziz(Kak Ita la tu ^_^)
No comments:
Post a Comment