ASSALAMUALAIKUM
Apa kabaq semua :). Lama tak bersiaran yew. Almaklumlah bz memanjang tak dak ari yang tak bz :P. Ok lah tak mo cita pelik pelik,kuih ni kuih lejen yang paling leia suka masa kecik kecik dulu. Tapi semakin hari kuih ni klau carik kat luar memang dah tak jumpa.Last skali leia rasa lama dah tapi tak berapa nak berlemak dan kurang kick macam dolu dolu punya rasa. Leia kalau bab kuih lejen lejen macam ni baru sekarang terhegeh hegeh nak belajar membuat.....ni pun nasib baik jadi.....fuh lega ^_^.....tapi rasanya lama jugak nak abis membakar ni....agak agak kalau pakai oben memang cam ni eakk. Sebab ni pestaim buat kuih ni aritu pun pestaim jugak buat bingka pandan, rasa lama sangat dari nak bako kek. Kuih ni bukan buat arini tau dah lama dah tangkap pun men pakai enpon jew sebab waktu pagi nak p keja lagi la ....malaih nak berkamera berbagai la.... asal boleh jew :P. Ok la jom layan resepi cuba ya best dan sedap sangat dan simple sangat. Thank you Chef Thyaga untuk resepi yang best ni.
BINGKA TEPUNG BERAS
RESEPI OLEH : Chef Thyaga
Bahan bahan:
300gm tepung beras
75gm tepung green pea flour
250gm gula
1800ml santan dari 2 biji kelapa
1 sudu teh garam
Tin size 8cm
Cara menyediakan:
- Satukan kesemua bahan dalam periuk dan kacau hingga pekat dan berkilat.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang di sapu dengan minyak.
- Bakar dalam oven 200cc hingga masak dan garing di atasnya. Biarkan kuih benar benar sejuk baru potong.
No comments:
Post a Comment