Assalammualaikum,
Yang ni menu kemarin dinner.Asam pedas ayam yang sememangnya best dan sedap ;-)
Ni resepi mak yang diolah sikit ja oleh leia.InsyaAllah sedap utk leia & family.Harap-harap memenuhi citarasa kepada sesiapa yang nak masak asam ni.Nak hirup saja pun sedap tapi kena tahan skit la pedas kemain.Cicah-cicah dgn roti pun ok gak.Ada aritu tengok JJCM dorang cicah dengan roti canai,mcm best ja kan.Tak pa len kali kita try dengan roti canai plak.Bunga kantan mungkin agak banyak juga la,tp leia suka sebab ngam-ngam ja dengan pedas asam pedas ni.
ASAM PEDAS AYAM
Resepi : Puan Rodzimah Hussein
Bahan-bahan:
1 ekor Ayam dipotong 14 bahagian @ ikut suka la nak potong berapa
3 Senduk Cili kisar
3 biji Bawang Besar*
3 ulas Bawang Putih*
1/2 sudu kecil Jintan Manis*
1/2 sudu kecil Jintan Putih *
Cili padi (yang ni ikut kepedasan memasing ya)*
1/2 inci Kunyit hidup*
1/2 inci Halia*
Belacan skit-dibakar*
yang bertanda * ditumbuk halus ya
5 tangkai Daun Kesum
5 batang Bunga Kantan
2 batang Serai - diketuk
3 sudu kecil Pes Asam Jawa
Tomato
Bendi
Terung - yang ni ikut suka nak letak banyak mana
Garam
Minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan minyak & tumiskan semua bahan yang ditumbuk sehingga naik bau, pastu masukkan cili kisar & masak lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam,selepas tu masukkan daun kesum,pes asam jawa,bunga kantan,serai & air secukupnya.
- Bial dah mendidih masukkan terung,tomato & bendi & perasakan dengan garam & didihkan sebentar pastu matikan api.Dah siap.
- SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment