Tuesday, 31 March 2015

RASSAM TELUR YANG BEST SESANGATTTT






ASSALAMUALAIKUM,

Apa kabaq semua..... :) sihat -sihatlah hendaknya ye. Kalau tak sihat ka cepat-cepat jumpa doktor. Arini leia nak menghupdate masak-memasak ahad aritu :). Ni kira cepatlah jugak menghupdate. :P. Kali ni leia buat  Rassam Telur  resepi dari kak LinaPg yang asalnya dari Zalieda. Simple jew rassam ni tapi menawan kalbu sungguh sebab sedap.....seriusssss cer try buat. Kata kak lina kalau orang yang baik demam/selsema  menu ni memang membuka selera sebab ada rasa masam. Tapi yang tak demam pun lagi-lagilah berselera ^_^. Ni leia pestaim buat ni dah jadi peberet family dah. kalau buat masa sahoq pun best gak....segar jew biji mata sebab keladaan dia dan masam-masam kuah dia .......seriussssss sangat lagi sekali ni sedappppp. Buat tau ni resepi dia, kalau tak buat nanti nyesal sebab resepi dah keluaq kat majalah Aroma bulan ni punya :)

RASSAM TELUR
Asal : Zalieda
Sumber : Kak LinaPg

Bahan-bahan:
3 biji telur (Boleh juga guna ikan talang masin)
1 sudu teh jintan putih biji (tumbuk)
1/2 teh lada hitam (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
4 ulas bawang merah (tumbuk) 
2-3 tangkai cili kering (potong-1 inci)
1-2 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (mayang halus)
1/2 sudu besar pati asam jawa (atau secukup rasa)
1/2 kiub pati ayam
Sedikit serbuk kunyit (untuk bagi nampak yellowish sket)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cili padi (jika suka- resepi ori tak letak cili padi)

Cara-cara:

1. Tumis hirisan bawang merah hingga garing, masukkan daun kari dan juga cili kering. Tumis sekejap hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk tumis hingga pecah minyak dan naik bau.
3. Masukkan semua bahan lain kecuali telur. Setelah kuah mendidih, pecahkan telur sebiji   sebiji ke dalam kuah.
4. Biarkan sehingga telur masak dan kuning telur keras. Seimbangkan rasa, tutup api.
5. Memang sesuai dihidangkan dengan nasi putih, ikan masin dan papadom.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...