Monday, 16 March 2015

HOMEMADE MUSHROOM SOUP AND GARLIC BREAD

ASSALAMUALAIKUM,

Arini barulah leia berkesempatan menghupdate blog, masa yang agak terhad dicampur plak dengan virus 'M'.......muahahaha :P. Malas-malas pun kita ghajin jugak masak tau, cuma tak terhupdate jew ^_^.  Cuma mood nak hadap laptop tak berapa memberangsangkan. Mushroom soup ni leia buat bekfes sabtu aritu dimakan bersama 'Cheat' Garlic Bread. Nak buat garlic bread yang betoi-betoi dah tak berapa nak ghajin nak menunggu jadinya kita ambil yang mudah-mudah saje jew. Garlic spread ni tak mengecewakan kalau disapu pada roti perancis lagi sedap tapi leia guna roti biasa jew. Resepi homemade mushroom ni leia ambik dari FB NIEZA NOR HAMNIRA. Memang betoi seperti kata tuan empunya resepi ni memang sedap mushroom soup ni, pasni tak yah beli atau makan kat tempat-tempat yang femes dengan mushroom soup  dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya tu buat sendiri lagi sedap. Terima kasih banyak-banyak kepada Kak NIEZA NOR HAMNIRA untuk resepi yang best ni izin leia share disini ya kak. SELAMAT MENCUBA SEMUA...:)




HOMEMADE MUSHROOM SOUP DAN GARLIC BREAD

Resepi Original: FB NIEZA NOR HAMNIRA


Bahan-bahan:

2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan whipping cream
2 cawan full cream milk
1/2 cawan air
1 tin cendawan butang - hiris nipis
1 kiub ayam
garam, lada sulah, ser lada hitam

Cara-cara:


  1. Cairkan butter dalam periuk, masukkan tepung gandum. Gaul rata hingga agak sedikit perang.
  2. Masukkan susu full cream, whipping cream, air dan biarkan hingga menggelegak, api sederhana.
  3. Masukkan kiub ayam, cendawan butang hiris, garam, lada sulah dan serbuk lada hitam.
  4. Kacau rata dengan whisker dan tunggu hingga mendidih (api sederhana), padamkan api, siap.

GREAT GARLIC BREAD

Recipe : Allrecipe


Ingredients (original recipe makes 1 loaf of garlic bread)


1/2 cup butter
1 1/2 tablespoons garlic powder (leia guna 3 ulas bawang putih)
1 tablespoon dried parsley
1 (1 pound) loaf italian bread, cut into 1/2 inch slices (@ secukup roti putih biasa)
1 ( 8 ounce) package shredded mozzarella cheese (leia tak guna pun)

Directions :


  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. In a small saucepan over medium heat, melt butter and mix with garlic powder and dried parsley.
  3. Place Italian bread on a medium baking sheet. Using a basting brush, brush generously with the butter mixture.
  4. Bake in the preheated oven approximately 10 minutes 10 minutes, until lightly toasted. Remove from heat. Sprinkle with mozzarella cheese and brush remaining butter mixture. Return to oven approximately 5 minutes, or until cheese is melted and bread is lightly browned. (yang ni leia just sapu sekali saja pastu bakar)



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...