Monday, 21 December 2015

SERAWA PISANG DAN KELEDEK




ASSALAMUALAIKUM,

Serawa pisang dan keledek ni exceli pestaim leia buat sendirik. Kalau sebelum ni mak yang buat....arini cam tunjuk skill buat serawa :P. Serawa jew pun nak kecoh.....tapi kalau silap aribulan bleh tak jadi tau....lagi lagi kalau santan terpecah minyak....ni ghopa jadik macam ni kiranya ok la tu. Asalnya hanyalah resepi serawa pisang saja yang leia ambik dari blog Kak Fizalgk tapi leia sesaja tambah keledek...ok gak camni. Serawa ni leia buat ari sabtu aritu pastu makan plak dengan sekut hupseng.....perghhhh....sedap giler :P. Terima kasih bebanyak kak fiza untuk resepi yang sedap ni....nih leia nak share kat sini plak ya. HAPPY TRYING semuanya.



SERAWA PISANG DAN KELEDEK

Asal dan Sumber : Kak Fizalgk

Bahan bahan:

8 biji pisang - dipotong serong 
2 biji keledek sederhana jew - yang ni leia tambah ya...pastu rebus hingga lembut
1 cawan santan pekat
4 cawan air
1/4 cawan sagu biji - direndam seketika dan toskan
Dua helai daun pandan - dicarik dan disimpul
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan gula melaka - kak fiza tak letak, leia pun sama
Secubit garam

Cara memasak :
  1. Didihkan air dan rebus sagu hingga menjadi jernih. Tapis dan siramkan dengan air sejuk. Ketepikan seketika.
  2. Di dalam periuk lain, didihkan 4 cawan air bersama daun pandan. Masukkan pula pisang yang telah dipotong.
  3. Seterusnya masukkan sagu, gula, garam dan santan. (masa ni juga leia masukkan keledek).
  4. Masak dengan api yang kecil hingga mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah di tambah sedikit gula.
  5. Kacau sentiasa agar santan tidak pecah dan matikan api dapur setelah masak sempurna.
NOTA DARI KAK FIZA :
- pisang yang sesuai seperti, nangka, abu, tanduk atau raja untuk membuat pengat kerana teksturnya yang agak kenyal.
- berangan untuk kek, muffin, apam atau di makan begitu saja.
- bleh di pelbagaikan dengan mencampurkannya bersama ubi keledek, ubi kayu, sukun atau nangka.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...