Wednesday, 23 December 2015

KUIH TALAM UBI KAYU


ASSALAMUALAIKUM,

Kuih talam ubi kayu ni leia buat untuk bekfes ahad yang lepas....serius sedap sangat. Lama tak makan talam ubikayu...sebabnya ubi kayu yang susah nak jumpa sesangat sekarang nih. Bila dah jumpa ubi kayu nih dia jadi ciwi sat macam tak penah jumpa macam macam benda duk dalam kepala ni.Macam macam kita nak buat dengan ubi yang sejemput nih. Tak pa la kita cabut undi sapa yang kena jadi kita buat dia dulu la. Talam ubi kayu nih yang naik number dulu ^_^. Jadi sok sok kalau ada rezeki lagi kot kot jumpa lagi ubi kayu kita wat yang len plak. 

Resepi talam yang sedap ni leia ambik dari blog Kak Azie yang kak azie ambik dari Bdaria yang mana sumber resepi ni dari Kelas Talam 2 Chef Asma.Terima kasih untuk kakzie , Bdaria dan Chef asma untuk resepi yang best ni. Izin leia share kat sini plak ya. 
Happy Trying semua !





KUIH TALAM UBI KAYU

Sumber 1 :Bdaria 
Sumber 2 :Kak Azie
Ori resepi : Kelas Talam 2 Chef Asma

Lapisan Bawah 
Bahan bahan :

700g ubi kayu (parut dan timbang)
100ml santan pekat
300ml air
250g gula castor
Sedikit pewarna kuning

Cara cara :

Satukan kesemua bahan bahan ke dalam periuk dan kacau rata. Masak semua bahan bahan sehingga pekat.
Tuang ke dalam loyang dan kukus selam 25 minit. Lapik plastik untuk memudahkan kuih dikeluarkan dari loyang.


Lapisan Atas
Bahan bahan :

100g tepung beras
50g tepung ubi
50g tepung gandum
2 tsp garam
300ml santan pekat
800ml air

Cara cara :

Bancuh semua bahan bahan diatas.
Tapis ke dalam periuk, masak sehingga naik wap.
Tuang ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 30 minit.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...