Saturday 21 November 2015

DONUT SEMPOI




ASSALAMUALAIKUM,

Hi apa kabaq suma :)....donut sempoi ekceli leia buat sabtu yang lepas baru niari nak hupdate :P. Maklumlah bz memanjang. Pastukan kita buatkan si BM tu bekerja untuk sekian lamanya dia berehat panjang.....pastu dah menguli tetiba tengok dough keraih (*pastu leia jerit).Sebabnya teloq tak masuk....huwaaaa.....ngek betoi la leia ni. Punyalah excited lama tak keja guna yis berbagai + ceciwi dengan BM sendiri :P.....tu la sapa suruh rehat lama sangat kan dah kena suruh si BM tu buat dua kali keja menguli + dengan proofing sekali......hadoiiii. Nampak tak berapa nak sempoi sangat la....tapi still gebus. Padan muka leia....the moral of the story , jangan suruh BM rehat lelama sangat nenanti tuan dia suka excited lebeyyy. Resepi asal dari Chef Asma dengan teknik menguli donut ni menggunakan Trio Bread Maker. Klau sesapa yang nak beli Trio Bread Maker bolehlah ke sini FB Chef Asma. Leia ambik resepi ni dari kak Azlitamasammanis. Thanks to Chef Asma Dan kak Ita yang memanjangkan lagi resepi yang marbeles ni (walaupun leia terlupa bubuh teloq memulanya )Ok jom check resepinya. HAPPY TRYING....

DONUT SEMPOI

Resepi Oleh : Chef-Asma
Sumber Resepi : Kak Azlita Masammanis

Bahan Bahan :

500 gram tepung roti @ tepung high protein @ tepung gandum (sebaiknya tepung roti)
10 gram instant yeast @ 1 paket mauripan
1 sudu besar bread softener - optional
60 gram mentega
60 gram gula halus
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar susu pekat manis
2 biji telur
1/2 sudu kecil garam @ secubit garam
200 ml air sejuk dari peti ais

Minyak untuk mengoreng terendam
Gula castor @ gula icing ikut kesesuaian untuk menyalut donut (yang ni leia taruk sedikit cinnamon powder)

Kaedah menggunakan Bread Maker

Masukkan semua bahan ke dalam bread maker (kecuali minyak untuk mengoreng dan gula kastor/ gula icing utk salut donut).
Set pada button uli doh dan biarkan bread maker mengambil alih tugas menguli.
Masa ni bolehlah buat kerja lain.....memasak ke...basuh baju ke...kemas rumah ke....sidai baju ke....lipat kain ke....sebab tu di namakan Trio Bread Maker boleh buat dua tiga kerja sambil mengguli ^_^.
Bila dah siap, tumbuk tumbuk doh keluarkan angin.
Pastu bolehlah bulat bulatkan anggaran berat satu doh tu 40 gram, jadi dapatlah dalam 25 keping doh @ donut nanti.
Kemudian rehatkan kejap, tutup atasnya dengan kain @ palstik dan simpan kejap dalam ruang yang hangat sikit....macam dlam almari @ oven yang tidak di on tau !!!
Kejap aje ya dalam 10 minit.....takut nanati klau lama dia naik sangat.
Kemudian tekan tekan dia bagi penyet sikit dan tebuklah lubang kat tengah tengah dia.
Panaskan minyak dan bolehlah goreng.
MInyak jangan panas sangat nanti cepat hangus diluar dan dalam tak masak pulak.
Dan jangan kurang panas pula nanti donut serap minyak tak sedap pulak. Minyak yang sedang sedang aje.
Balik balikkan doh masa mask supaya naiknya cantik dan sekata masaknya.
Kemudian bolehlah salutkan gula.

Tips untuk salut gula

Kak ita letakkan gula dalam plastik bag.( leia ikut tips ni)
Masukkan donut dalam 2 @ 3 keping dalam bag plastik tersebut dan goncang goncang biar gula bersalut padaa donut sekata.....hihi tak berserak dapur dengan gula dan dapat jimatkan gula juga ^_^.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...