Monday 14 December 2015

PAJERI NENAS DAN TERUNG YANG SEDAP




ASSALAMUALAIKUM,

Pajeri nenas dan terung ni pestaim leia buat.....fuyooo!!! memang sedap sangattttt!!!!. Tapi sebenaqnya pajeri  ni hanya nenas saja tapi leia buat tambahan sket taruk terung 2 biji. Rasa macam makan kat kenduri pajeri tau....lagi sedap dari kenduri. Resepi ni leia ambik dari dapuq Mamawandiha a.k.a Ratna.......menurut Ratna ni versi paling mudah. Untuk beginnner macam leia yang baru nak belajar masakan tradisi ni tentunya mencari resepi yang agak mudah sebab kadang kadang masakan tradisi ni walaupun dikatakan senang tapi mencabar jugak kalau tak kena gaya dalam erti kata len tak jadik la masakan tu  :). Terima kasih Ratna untuk resepi yang sedap ni. Jom semak resepinye.



PAJERI NENAS DAN TERUNG

Resepi asal oleh : Mamawandiha a.k.a Ratna


Bahan-bahan :


1 biji nenas biasa (morris @ Josephine) - dikupas dan hiris sesuai selera

2 biji terung - belah 2 * leia tambah
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar rempah kari ikan *
3 sudu besar rempah kari daging * - bahan bertanda * dibancuh dengan air jadikan pes
Minyak secukupnya
2 sudu besar gula merah
2 sudu besar kerisik ( yang dah siap ditumbuk homemade ye) Leia guna beli punye
Garam secukup rasa
 Serbuk perasa


Bahan Hiris Halus :


1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
(kalau suka boleh tambah 1 sudu besar udang kering direndam dan di tumbuk halus - Madiha tak letak pun masih sedap juga)

Cara Menyediakan :



  1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan hiris serta kulit kayu manis dan kawan kawannya ( 4 sekawan) sehingga layu dan wangi. Masukkan pes rempah kari dan tumis hingga pecah minyak. Sentiasa kacau supaya rempah tidak hangus.
  2. Masukkan kerisik dan kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
  3. Masukkan santan, garam, perasa serta gula merah. Bila dah mendidih masukkan hirisan nenas. Sentiasa dikacau kacau supaya tak membuak.
  4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak serta nenas masak pastu masukkan terung dan kacau kacau lagi sampai terung agak lembut.
  5. Sedia dihidangkan bersama nasi putih atau nasi berperisa. Selamat mencuba !

1 comment:

  1. Mmg favorite saya. Lebih2 lagi ditambah terung.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...