Wednesday 15 October 2014

SOTO AYAM



Assalammualaikum...
Sebaik-baik perancangan,hanyalah DIA.Dalam bersemangat nak menghupdate blog tiba -tiba datang satu ujian kecik dan hampir nak down jugaklah.Jadi critanya tertangguh la.Tapi dalam ujian tu dia banyak mengajar diri kita yang sentiasa lalai ini supaya berhati-hati dalam apa jua perkara akan kita lakukan.Yang terbaik hanyalah dari DIA pastinya bersebab dan seharusnya kita bersyukur masih ada kesempatan untuk meneruskan apa yang kita impikan @ idamkan dan lagi yang paling penting masih dapat bernafas untuk meneruskan kehidupan kita bersama keluarga yang tersayang dan memperbaiki hubungan kita denganNYA.
Panjang la plak cerita ya(panjang ka?)...apa-apa pun soto dari Kak Yatie ni memang best.

SOTO AYAM
Resepi dari : Kak Yatie

Nasi Impit secukupnya
1 ekor ayam - dipotong 4 -3 keping digoreng & 1 keping di cincang kecil- kecil
3 sudu besar rempah sup/rempah soto
1 ketul sup bunjut adabi
1 sudu besar lada sulah - ditumbuk lumat
1 ketul kiub pati ayam
6 cawan air @ secukupnya

Bahan Tumis
Rempah tumis - 1 kayu manis, 1 bunga lawang, 2 buah pelaga & 2 biji cengkih
2 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 batang serai - dititik
2cm lengkuas - dititik

Bahan Kisar
1 biji bawang besar *
5 ulas bawan merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *

Bahan untuk tabur & di makan bersam nasi impit
1 mangkuk kecil tauge
1/2 cawan kacang tanah - digoreng
1 paket kecil su'un - digoreng
Sambal kicap secukupnya
2 tangkai daun sup & daun bawang - dihiris halus
Sedikit bawang goreng

Cara-caranya:
  1. Kisar halus bahan yg bertanda *.
  2. Sementara itu goreng 3 keping ayam yg dilumur sedikit garam & serbuk kunyit hingga sedikit garing.Angkat & ketepikan dahulu.
  3. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk, tumiskan rempah tumis,bwg merah & bwg pth yg   dihiris, serai & lengkuas yg telah dititik hingga naik bau, kemudian masukkan bhn kisar, kacau hingga garing.
  4. Masukkan rempah sup & serbuk lada sulah, kacau sebati & masukkan kiub ayam td masukkan air & ayam yang dicincang td...gaul rata.
  5. Masukkan sup bunjut adabi & gaul sebati.
  6. Biarkan sehingga mendidih, masukkan garam & sedikit gula, kacau rata & perasakan.
  7. Sekiranya rasa dah ok, matikan api & bolehlah di hidangkan bersama nasi impit.
  8. Sementara itu siat-siatkan isi ayam hingga habis.


Cara Penyediaan:
  1. Masukkan nasi impit yg telah dipotong kecil ke dalam mangkuk hidangan, kemudian     letakkan sedikit tauge, ayam yg telah disiat-siat td, kacang tanah,su'un goreng &         tuangkan kuahnya taburkan daun sup,daun bwg & bwg goreng.Letakkan sedikit sambal kicap.
  2. Setelah siap bolehlah dimakan. SELAMAT MENCUBA.


Sambal Kicap
10 tangkai cili padi merah
15 tangakai cili padi hijau
3 ulas bwg putih - dibakar sebentar
1/2 cawan kicap manis jalen @ secukupnya
2 sudu besar gula
1 sudu kecil minyak masak - supaya biji cili hancur
2 biji limau kasturi - ambil jusnya.

Caranya:
  1. Kisar cili padi merah & hijau, minyak,bwg putih bersama kicap jalen td.
  2. Tuangkan dlm mangkuk & campurkan jus limau kasturi td.Gaul sebati.
  3. Boleh di makan bersam soto td.Sedap juga dimakan bersama bergedil ayam (yg ni leia tak buat).


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...