Sunday 19 October 2014

Dendeng Daging




Assalammualaikum...
Yang ni bukan hidangan tengahari td.....hehehe tp yg ni N3 lemparkebelakang(throwback la .....:P).Bz sangat la sampai tak dan nak update konon.Dah blog baru lagi haishh,ni pun sebenarnya  dok tgh mengagau lg pasal blog ni.Kata kak Linapg kayuh pelan - pelan.Sebenarnya ni pestaim leia buat dendeng ni,sebelum ni duk dgr pasai dendeng tp buat tak tau ja tah macamana tertengok gambar dendeng ni punya la lawa terus rasa  nak buat.Simple ja resepi dan yg pasti memang sedap.

DENDENG DAGING
Resepi dari : FB Tahrunnisah Jali

Bahan A:
1 Kilo Daging lembu dipotong sederhana besar

Bahan B:
4 bj Bawang Besar
7 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
Sedikit Kulit Kayu Manis
3 bj Bunga Lawang

Bahan C:
3/4 cawan Kicap Lemak Manis
Gula, garam
7 helai Daun Limau Purut - diramas2
3 batang Serai - dititik 
2 sudu Cili Kisar - bergantung kepedasan yang anda suka....tp dendeng ni tak pedas sgt.
1/2 sudu kecik Pes Asam Jawa

Bahan D:
Air rebusan daging

CARA-CARANYA:
Bahan B di mayang halus kecuali kulit kayu manis dan bunga lawang.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga keemasan angkat dan toskan minyak...bwg goreng ni lagi banyak lg sedap.
Bahan A direbus sehingga daging lembut, tp jgn empuk sangat nanti masa nak tumbuk daging tu relai/hancur pulak.
* air rebusan jangan dibuang.
* daging yg direbus tadi dipotong nipis dan tumbuk guna lesung batu buat sampai habis.
* goreng daging yang telah ditumbuk ni seketika jangan lama sangat sekejap je guna minyak goreng bawang td angkat dan toskan.

Sekarang guna kuali yg sama cuma letakkan dlm 3 sudu besar minyak masak tumis cili merah kisar, daun limau purut,serai,kayu manis dan bunga lawang.Tumis hingga pecah minyak...tambah sedikit garam dan gula,garam ni agak-agak la ye jgn banyak sangat nanti masin plak bila sejuk.
Kemudian taruk kicap manis td dan pes asam jawa dan taruk bahan D dalam 5 senduk.
Taruk bhn A iaitu daging goreng td.....kacau dan tutup dgn penutup biar air tersebut agak-agak kering.
Kemudian taruk bahan B pula...kacau lg...kalau nampak kering sangat tambah air rebusan daging sikit...rasa kalau tawar tambah garam...siap.
SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...