Assalammualaikum...Yang ni entry fresh,crita iftar sabtu aritu,puding ni tak manis sesuai je dengan tekak leia n family.Bukan 1st buat dah banyak kali dah.
Untuk Puding1 paket agar-agar serbuk @ 10 gm sepeket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawwan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan
Untuk Kuah:
1 Tin laici
1 Tin air (guna tin laici sbg penyukat)
3-4 sudu besar gula
Cara-cara: Untuk buat puding
Masak air bersama serbuk agar-agar & gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan,susu pekat,susu cair & garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yang banyak).
Dan padamkan api.
Biarkan hingga suam,tapiskan kedalam sebuah bekas lain & bolehlah dituangkan ke dalam acuan yang disukai.
Biarkan sejukk& masukkan ke dalam peti ais sehingga hendak dihidangkan.
Untuk Kuah:
Asingkan laici ke dalam bekas berasingan & siat-siatkan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air & gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk.
Masukkan ke dalam peti ais & biarkan betul-betul sejuk sebelum menghidang.
Cara Menghidang:
Letak puding ke dalam sebuah mangkuk & letakkan juga laici yang disiat tadi.
Tuangkan kuah & puding sedia untuk dimakan.
Note dr kak Nor:Puding ni boleh juga kalau nak dimakan dengan fruit cocktail,cuma gantikan laici tu dgn fruit cocktail.Bahan-bahan untuk kuah tu yang lain-lainnya boleh sukat sama cam dalam resepi.
No comments:
Post a Comment