Monday 6 October 2014

PUDING TAUHU





Assalammualaikum...Yang ni entry fresh,crita iftar sabtu aritu,puding ni tak manis sesuai je dengan tekak leia n family.Bukan 1st buat dah banyak kali dah.

Ori resepi ni dari Kak Nor

Bahan-bahan:
 Untuk Puding1 paket agar-agar serbuk @ 10 gm sepeket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawwan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

Untuk Kuah:
1 Tin laici
1 Tin air (guna tin laici sbg penyukat)
3-4 sudu besar gula

Cara-cara: Untuk buat puding
Masak air bersama serbuk agar-agar & gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan,susu pekat,susu cair & garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yang banyak).
Dan padamkan api.
Biarkan hingga suam,tapiskan kedalam sebuah bekas lain & bolehlah dituangkan ke dalam acuan yang disukai.
Biarkan sejukk& masukkan ke dalam peti ais sehingga hendak dihidangkan.

Untuk Kuah:
Asingkan laici ke dalam bekas berasingan & siat-siatkan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air & gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk.
Masukkan ke dalam peti ais & biarkan betul-betul sejuk sebelum menghidang.

Cara Menghidang:
Letak puding ke dalam sebuah mangkuk & letakkan juga laici yang disiat tadi.
Tuangkan kuah & puding sedia untuk dimakan.

Note dr kak Nor:
Puding ni boleh juga kalau nak dimakan dengan fruit cocktail,cuma gantikan laici tu dgn fruit cocktail.Bahan-bahan untuk kuah tu yang lain-lainnya boleh sukat sama cam dalam resepi.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...