Monday 27 October 2014

Blog Still In Progress

Ada kolam kecik skit tu,tapi sedappp

Assalammualaikum,
Sesuai dak ayat kat atas tu 'Blog still in Progress'.....hehehe.Maklumlah kitakan masih baru,masih duk tercari-cari style kita sendiri.Bz kemain arini baru ada kesempatan nak hupdate blog.Haishhh.... tak tau nak cakap apa dah.Lega rasanya dapat juga membelek blog ni. 
Seri muka ni antara fav leia,tapikan kalau bab kukus mengukus ni selalu ada ja yang tak kena walaupun dah ikut segala- galanya yang ada kat resepi tu.Macam nak giveup pun ada juga,kalau buka ja tudung mesti down.Dari kuih2 lapis ka talam ka kek ka suma mesti ada banyak kolam kat atas permukaan dia tu tak tengok lagi dalam kuih macamana.Cuma kuih apam ja dia jadik elok skit tu pun sebab dia jenis merekah kat atas....hehehe.Tapi kali ni memang seri muka tu bagi 'muka' kat leia,buka ja tudung tengok lawa ja permukaan dia(cuma ada kolam kecik skit kat sana sinun tu tapi still ok :P)Resepi asal dari Chef Asma dan ambik dari Kak Yatie.Memang betoi kata kak yatie memang seri muka ni paling sedap.Opss yang ni bekfes sabtu aritu.

SERI MUKA
Original resepi:Chef Asma
Sumber : Kak Yatie

Bahan-bahan Lapisan Bawah:
500g Beras Pulut
300ml Santan Pekat
300ml Air
2 tsp Garam Halus

Cara-caranya:
  1. Rendam pulut sekurang-kurangnya 4 jam.
  2. Basuh bersih & toskan.Masukkan pulut bersama santan,air & sedikit garam ke dalam loyang yang beralas plastik.Sebelum masukkan pulut,pastikan disapu sedikit minyak keliling loyang.
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
  4. Apabila pulut masak,gaul hingga sebati.Tekan-tekankan dalam loyang 10x10x2".

Bahan-bahan Untuk Lapisan Atas:
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
1 sudu besar Tepung Beras
1 sudu besar Tepung Kastad
250gm Gula Pasir
2 biji Telur
250ml Santan Pekat
500ml Air
1 sudu kecil Pewarna Hijau
2 sudu kecil Pandan Paste(nak lagi sedap guna 5 helai daun pandan & kisar bersama air diatas,tapiskan dulu)

Cara-caranya:
  1. Bancuh semua bahan-bahan diatas,tapiskan ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga naik wap & sentiasalah dikacau guna whisk.Tuang keatas lapisan bawah.
  3. Kukus selama 30 minit.(Lap penutup kukus 5 minit sekali,kalau gunaa steamer TRIO,tak perlu lap....biarkan masak sampai 30 minit)
  4. Angkat kuih & biarkan betul-betul sejuk barulah potong kuih guna pisau plastik.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...