Tuesday 22 December 2015

CHOCOLATE BROWNIES 'KEDUT'


ASSALAMUALAIKUM,

Ari ahad aritu baru terseru nak buat si kekedut yang memang sesangat viral beberapa bulan yang lepas. Ramai yang duk pakat membuat brownies kekedut ni dan ada juga yang dah berbisnes dengan kekedut nih. Semoga murah rezeki depa. 

Leia sebelum ni hanya jadi pemerhati saja tenguk macam macam versi resepi yang duk lalu lalang kat ig dengan fb. Tapi kekedut ni adalah resepi yang pertama leia tangkap masa kat fb aritu siap simpan sampai ke arini ada beberapa jenis kekedut dalam koleksi leia and leia decide untuk guna resepi untuk percubaan pertama kekedut leia. Ok la juga tapi macam tak puas ati sangat dengan dia punya kekedut....bukan salah resepi tapi salah leia...rasa rasanya ai memang terlebih kacau sangat adunan dia nih. Leia ambik resepi dari Shuhairi Shuhaini ,yang telah dikongsikan oleh sahabat ignye sis Cik Cek yang telah menerai n error resepinye pastu dikongsi plak oleh Sis Ayu. Terima kasih bebanyak kepada Shuhairi, Sis Cik Cek dan Sis Ayu...moga murah rezeki anda semua dengan perkongsian resepi yang memang terbaik ni. Dan izin leia berkongsi disini plak ya ^_^.
HAPPY BAKING !






CHOCOLATE BROWNIES 'KEDUT'

Sumber 2 : Shuhairi Shuhaini
Sumber 1 : Sis Ayu
Resepi asal : Sis Cik cek

Bahan bahan :

400g Chocolate compound - potong kasar
150g butter (leia guna unsalted)
100g Gula Perang (leia guna 80g sj)
100g Gula Caster (leia guna 80g sj)
4 biji telur (leia guna A)
1 sudu kecil Vanilla esen
100g tepung naik sendiri*
30g serbuk koko* (* disatukan dan diayak)
100g walnut - dibakar dan dicincang (leia tambah yang ni)

Cara caranya :

  1. Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat compound dan mentega.Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat.
  2. Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula caster, telur dan esen vanilla, gaul sebati.
  3. Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati.
  4. Masukkan sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata.
  5. Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. Ini supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles  sedikit mentega.
  6. Tuang dlaam loyang dan ratakan.
  7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C selama selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven masing masing.
  8. Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit.
  9. Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda.

 Nota dari Shuhairi :

- Jika mahu buat separuh adunan gunakan loyang bersaiz 8 x 8 inci.
- Boleh juga guna tepung gandum cuma tambahkan 1/2 sudu kecil serbuk   penaik.
- Gunakan butter bermutu tinggi dan chocolate compound yang bermutu   tinggi untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.
- Boleh juga tambahkan kekacang jika suka.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...