Friday 22 April 2016

SERI MUKA GULA MELAKA


ASSALAMUALAIKUM,

Hi!Selamat pagi ^_^.....bersiaran lagi arini kita yer :).Tapi yang ni bukan crita baru dan ekceli dibuat atas permintaan mak leia....Bagi leia lebih sukakan yang Serimuka pandan berbanding gula melaka ni....lain tekak lain pula la citarasanya anak tekaknya yer...OK la jom layan resepi yang best dari Nadz Nazharzan ...apa apa pun mak ai suka sesangat serimuka ni ai lagi lagi la suka itu yang penting....Thank You Nadz untuk resepi yang dah jadi peberet mak leia ni,leia share kat sini pulak ye.....SELAMAT MENCUBA !!!




SERI MUKA GULA MELAKA
Resepi Oleh :Nadz Nazharzan

Bahan-bahan Lapisan Bawah :
  • 1 cawan beras pulut
  • 1 1/4 cawan santan cair
  • 1/2 tsp garam
Cara-cara :
  1. Basuh beras pulut dan toskan.
  2. Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama dengan santan cair dan juga garam.
  3. Kukus sehingga masak.
  4. Setelah masak, sapu sedikit minyak pada loyang segi empat 7 X 7 inci dan lapikkan dengan sehelai plastik.
  5. Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan tekan-tekan biar padat dan rata.
Bahan-bahan Lapisan Atas :
  • 200 gm gula Melaka (putong kecil-kecil)
  • 1/2 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 biji telur
  • 1 Tbsp tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 tsp garam
Cara-cara :
  1. Masak gula Melaka bersama 1/2 cawan air hingga gula larut.
  2. Di dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapis masuk larutan gula Melaka tadi. Kacau sebati hingga tiada ketulan. (kalau ada ketulan, boleh ditapis).
  3. Masakkan adunan di atas api hingga naik wap.
  4. Tuang adunan ke atas lapisan pulut di dalam loyang tadi dan kukus selama 10 minit - 15 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukkan kuih dan potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan. SELAMAT MENCUBA!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...