Thursday 21 April 2016

MEE KUAH YANG SEDAP



ASSALAMUALAIKUM,

Hokey arini leia nak hupdate mee kuah yang sedap ni yang dah lama tertungak berzaman lamanya ^_^....Lemau sungguh la nak hadap lappy ni tak tau pasai apa!!! Makin menjadi jadi plak kemalasan ni....tebai macam tembok besar cina tu ^_^.oklah jom semak resepinya. SELAMAT MENCUBA LOVELIES !!!


Ekceli waktu direquestkan untuk buat mee ni umah leia tak ada banyak bahan sangat la....just guna apa yang hado kat umah tu dan leia tak pecahkan telo dalam kuahnya tapi taruk telo rebuih....apa apa pun mee ni memang sedap.....seyes....Try buat tau ^_^


MEE KUAH 

Sumber Kak AzlitaMasammanis 
Asal Resepi : Dapur Kak Yah

Terima Kasih Kak Ita  kerana memanjangkan resepinya dan juga pemilik resepi Kak Yah untuk resepi yang senang dan sedap ni.....izin leia share disini pulak ya ^_^.

Sebungkus mee kuning
Beberapa ekor udang sederhana besar
2 biji telur
2 pokok sawi ~ potong asingkan daun dan batang
300 gm daging ~ rebus ambil airnya sekali ( boleh gantikan ayam)-yang ni leia guna ayam
2 biji tomato ~ belah 4 
1 biji lada merah ~ hiris bulat
garam dan gula secukup rasa
Limau nipis
Minyak untuk menumis
Tauhu -yang ni leia tambah








Bahan Kisar
4 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 sudu besar cili giling ~ lada kering potong kecil, rendam lembut dan kisar
2 sudu besar udang kering

Bahan Sos 
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis



Mula-mula kita panaskan minyak 
Kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga harum
Masukkan lada kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan sos satu persatu
Masukkan sos tiram
Masukkan cili sos
Masukkan sos tomato
Masukkan kicap
Renihkan hingga kuahnya pekat
Bila kuah dah pekat masukkan daging yang telah di rebus terlebih dahulu. Sekiranya menggunakan daging batang pinang tak payah rebus, masuk aje terus.
Masukkan juga air rebusan daging secukupnya. Kalau tiada air rebusan daging guna air biasa.
Biarkan kuah merenih dan mendidih

Bila dah mendidih, perasakan dengan garam dan gula.
Ita lebih suka menggunakan gula Melaka, kerana kuahnya akan rasa lemak-lemak gula Melaka.
Kemudian masukkan udang
Masukkan juga batang sawi dan tomato yang di belah 4 tadi
Bila kuah dan didih dan udang dah masak, pecahkan telur.
Masa ni leia ada masukkan tauhu tak pecahkan telo.
Ita suka pecahkan dulu telur dalam mangkuk, supaya tak lah termasuk telur yang rosak atau termasuk kulit telur.
Bila masukkan telur jangan kacau ya.. biarkan telur mengeras
Bila telur dan keras baru masukkan sawi
Akhir sekali masukkan mi kuning yang telah di cuci bersih.
Sedia untuk di hidangkan
Taburkan lada hiris dan hirisan limau nipis
Sedap juga di makan bersama cili jeruk.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...