Tuesday 17 March 2015

CONGO BARS

ASSALAMUALAIKUM

Congo bars ni terhasil ahad aritu selepas terkensel lama sesangat masa kes cadbury aritu....lama tu tahun lepas punya plan. Ni sebenaqnya kali kedua ,asalnya waktu tu nak buat letak cadbury caramelo sebab sebelum ni dah buat letak chocolate chunk pastu tingin plak nak letak lain dari yang lain pastu tetiba teringat kesedapan caramelo ni pastu plak tetiba plak ada isu tak berapa nak halal waktu tu.......terus tersentap dan tersedak :P. Terus terkensel cita-cita nak membaking congo bars ni. Akhirnya isu halal pun dah selesai pastu leia tengok best jew iklan cadbury Dato Siti  terus semangat balik nak membuat. Cuma kali leia punya congo bars nampak macam brownies punya tekstur, mungkin sebab tray kecik dari yang sebelum ni kot, sebab malaih nak pungah box tray punya pasai....hambik kejadian dia jadi macam tembun skit. Tapi tetap sedap juga walaupun dah kurangkan gula sebab bila tergigit caramelo rasa manis sesangat. Apa-apa pun kalau nak mencuba silalah ya. Leia copycaste jew sebab malaih nak menaip sebab banyak sangatttttt dari Kak Ita MasamManis, kak Ita plak ambik dari Kak Rima . Terima kasih banyak-banyak kepada Kak Ita dan Kak Rima. Kepada semua Happy Baking :)





CONGO BARS
byRima
source :Kak Azlita


Ingredients
2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 tsp baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened - I used 150g Anchor brand butter
1 lb. light brown sugar (Oh my and thank you!) - I used 320g(leia guna 250gm)
3 eggs
1 tsp vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips - I used 250g chopped valrhona (55%) (leia guna 4 rolls cadbury caramelo)
1 cup chopped pecans (optional) - I didnt use.. dont feel like it

By mixer
Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
Add flour and mix until combined.
Stir in chips and then pecans.

By hand
Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.

Coat a 13 X 9 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish.
Bake at 170C for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake!





315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan (leia guna 250gm jew)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips (leia guna 4 rolls cadbury caramelo)
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...