Tuesday 29 September 2015

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN





ASSALAMUALAIKUM,

Hi! apa kabor suma :) Harap- harap sihat la ya......maklumlah dalam keadaan berjerebu ni macam-macam leh terjadi (macam-macam????....bukan demam je ke?):P.Kita pun tengah 'berjerebu' jugak. Hokaylah.....Bingka Roti Kukus Pandan ni sarap leia pagi ni sebabnya tak mo membazir ghuti yang tak abis. Tak baik membazir dalam keadaan ekonomi yang macam sekarang ni......cuma kena ghajin jew sket, gerenti macam-macam bleh jadik. Sedap gak yang kukus ni selalu buat versi omputih jew Bread and Butter Pudding. Tapi yang ni old skool skit versi melayu punya. Mak dolu-dolu penah buat versi kukus ni, tapi sejak leia take over dapoq, leia asyik buat yang omputih style jew. Klau lagi ghajin kata cekgu hana boleh buat kuah skali tapi makan camni pon dah ok. Ok jom semak resepinya. SELAMAT MENCUBA!!!

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN

Sumber : Kak UmmiHomesweethome,Notabilia
Olahan Semula : Cekgu Hana

Bahan-bahan
  • 8-10 roti keping putih - lagi sedap roti paun
  • 400ml santan  @ ( 200ml santan kotak KARA + 200ml air )
  • 3/4 cawan gula halus (yang ni leia kluarkan 1 1/2 sudu makan)
  • segenggam kismis ( leia guna kurma yang dicincang)
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 1 sudu kecil pes pandan @ kisar 10 helai daun pandan bersama santan kelapa kemudian tapis
  • sedikit pewarna hijau - jika perlu
Cara-cara
  • Koyakkan roti dan ketepikan. Satukan santan, garam, gula, pes pandan dan juga telur. Kacau sebati.
  • Masukkan roti dan kismis kemudian rendam lebih kurang 5 minit. 
  • Sapu loyang dengan sedikit mentega/marjerin.
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus lebih kurang 30minit.
  • Sejukkan dahulu kemudian potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...