Saturday 26 September 2015

SALAM AIDILADHA





ASSALAMUALAIKUM

SALAM AIDILADHA untuk semua pengunjung blog Cerita Cinta Leia :). Arini baru berkesempatan nak menghupdate.....tak terlambat lagi no. Maklumlah bizi memanjang :P. Aidiladha aritu leia berkesempatan membuat rendang ayam pedas dan lemang kukus. Simple jek sebab kita keja lagi rabu tu......nak buat macamana. Rendang ni kalau ikutkanlah klau kita googlekan macam-macam pesen. Setiap orang ada cara yang tersendiri pastu ada la pulak aritu entah bila taun tah leia penah tengok ada orang duk demo cara buat rendang kat tv dia pakai rempah kari. Uik tepanjat makcik ni tau,sebelum ni tak penah dengaq lagi orang merendang pakai rempah kari...... aritu pestaim tau ada orang merendang pakai rempah kari. Tak pa la yang tu pesen depa.....yang ni pesen leia ambik dari buku resepi lama mak sampai tulisan pun dan blur,jenuh makcik ni duk pakai kanta nengok nak menyalin resepi. Pastu makcik dengan gigihnya nak menyusun ayat sikit dan ada olahan skit ye.....harap-harap paham la no. Ok la jom semak resepinya.....SELAMAT MENCUBA!!!

RENDANG AYAM PEDAS DAN LEMANG KUKUS

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dicuci bersih,toskan dan potong ikut suka
Kunyit
Garam

Bahan untuk dikisar :
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 ibu jari lengkuas
1 ibu jari halia
1/2 ibu jari kunyit
8 batang serai
40 biji cili kering - direndam dengan air panas terlebih dahulu
10 biji cili padi
6 biji buah keras
100ml santan cair

Bahan untuk tumis :
1 kayu manis
2 bunga lawang
4 cengkih
4 buah pelaga

Bahan-bahan lain :
400ml santan pekat
5 helai daun kunyit - dihiris halus
3 sudu makan kerisik
2 sudu makan pati asam jawa 
2 batang serai - diketuk
Gula dan garam secukup rasa
1/4 cawan minyak masak untuk menumis

Cara membuatnya :

  1. Ayam dilumur dengan kunyit dan garam, goreng setengah masak.
  2. Panaskan minyak, tumis sebentar kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga, pastu masukkan bahan-bahan yang dikisar, masak sehingga naik bau dan pecah minyak.
  3. Masukkan juga serai yang diketuk.
  4. Masukkan ayam, kerisik dan pati asam jawa. Masak dan sebatikan kesemuanya.
  5. Masukkan santan pekat dan daun kunyit,perasakan dengan gula dan garam. Masak lagi sampai mendidih dan agak -agak dah ok tutup api. Siap. SELAMAT MENCUBA !!

LEMANG KUKUS

Gandakan jumlah bahan ni ikut keperluan keluarga ya. :)

Bahan-bahan :

1 cawan pulut
1 cawan santan 
Garam
Daun pisang - dibersihkan dan dilayur atas api.

Cara membuatnya :
  1. Panaskan kukusan.
  2. Basuh pulut dan toskan.
  3. Santan di bancuh dengan garam.
  4. Masukkan pulut kedalam loyang dan santan juga.
  5. Kukus sehingga masak.
  6. Sejukkan pulut, pastu bungkus pulut dengan daun pisang dan diikat dengan tali.
  7. Kukus lagi dalam 30 minit.
  8. Sejukkan dan bolehlah dipotong.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...