Monday 21 September 2015

KASWI TEPUNG PULUT





ASSALAMUALAIKUM,

Arini tak mo cakap banyak (eleh sebelum ni pun leia tak cakap banyak pun :P). Akhirnya dapur berasap jugak.....tak banyak problem pun, cuma ayaq yew yang buat hal ......tak leh nak lebih-lebih simpan untuk yang penting jew. Nenanti kalau buat benda len mati la akak.Nak basuh pinggan makan pun sakit ati tunggu ayaq tau. Hokey resepi kuih kaswi ni leia ambil dari dapuq Kak Yatie yang asalnya dari Kak Fida MYR. Sedap sangat dengan adunan dua jenis tepung iaitu tepung pulut dengan tepung gandum......cer try buat.....HAPPY TRYING :)

KASWI TEPUNG PULUT
Asal resepi : Kak Fida MYR
Sumber resepi :Kak Yatie

Bahan-bahan (loyang 9x9 in/+- 30 acuan lompang)

Bahan A :

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung pulut
1/2 sk kapur yang pekat
2 cawan air
sedikit warna coklat (leia pun tak letak)

Bahan B :

3/4 cawan gula merah/melaka
1/4 cawan gula pasir
1/2 sk garam
2 cawan air
2 helai daun pandan - disimpul

Bahan C :

Kelapa parut kukus dengan sedikit garam dan daun pandan

Cara-cara


  1. Campur bahan2 A ke dalam  mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.
  2. Campur bahan2 B ke dalam  periuk dan masak hingga mendidih. Tuangkan ke dalam campuran A dan kacau rata. Tapis adunan.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan dipanaskan dulu. Kukus selama 30-40 min jika mengguna loyang dan 15 min jika mengguna acuan lompang.
  4. Biar kuih benar2 sejuk, potong sesuai selera dan sajikan dengan kelapa parut kukus.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...