Saturday 19 March 2016

ARROWHEAD CHIP/KEREPEK NGA KU



ASSALAMUALAIKUM.....
Adehhhhhhhh............ panjang dak!!!!sebenornyelah kerepek ni dibuat masa ghayer cina doluuuuuuuu :P. Tetapi disebabkan tetiba sitenet ni buat hal masa kita tengah syiokkkkkk duk menghupdate maraton kekononnyelah waktu tu la....keluar macam macam tah apa apa dia pun dah tak ingat dah......jadi beberapa kali jugak la waktu tu pastu kan kan kita pun jadik lemau la jugak :P. Kerepek ngaku ni leia penah post dolu kat DISINI....oklah jom semak resipinye....HAPPY TRYING!!!




KEREPEK NGA KU/ARROWHEAD
Recipe by Cekgu Hana ......Thank You cekgu 

Bahan bahan :

Nga Ku @ arrowhead secukupnya
Garam + air = air garam (leia tak taruk air garam just guna flavour pepper )
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara cara:

Kupas kulit ngaku. Basuh dan bersihkan kemudian keringkan.
Panaskan minyak. Sagat ngaku dan goreng hingga keperangan.
Sebelum angkat, renjiskan air garam ke dalam kuali dan kacau seminit kemudian angkat dan toskan.
Dah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.

Yang ni juga antara resipi yang penah leia try.....silalah cuba ^_^


ARROWROOT CHIPS
Recipe by Amy Beh

500g arrowroot bulbs (nga ku)
Salt to taste
Oil for deep frying

Wash and peel arrowroot
Slice the arrowroot thinly using a mandolin. 
Lightly sprinkle some salt over the arrowroot slices.
Arrange the slices on atray and dry well by patting with paper towels.
Heat the oil in a wok and deep fry the slices of arrowroot to a light, golden brown colour. Do not overcrowd the wok when frying. Dish out and drain on paper towels.
Allow to cool completely before storing in an airtight container.

Kalau nak tau banyak lagi pasal arrowroot/ngaku boleh check di 
blog Wendy






Gambar ni kita terlupa plak nak letak.....ni ghupanya buah ngaku atau arrowroot/arrowhead...sekian terima kasih ^_^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...