Thursday 20 August 2015

KUIH BAKAR BINGKA PANDAN




ASSALAMUALAIKUM,

Kuih Bakar Bingka Pandan ni projek masa bulan posa aritu :P. Entah tak ingat ramadan yang keberapa sebab.....masa tu tengok ayaq macam laju jew, pastu leia terus buat kuih ni. Sebab nanti-nanti nak membasuh segala pinggan mangkuk whisk la adoiiiiiiii sakit. Nak buat macamana sesekali nampak ayaq keluar laju jew ciwi macam tak penah nampak ayaq. Dalam kepala ni macam-macam nak buat tapi suma hancussss. Resepi ni leia ambik kat dapur Adnan Ibrahim a.k.a CMG. Best resepi sebab simple. Leia C&P kat cni pulak ye Cik Mat. Tenkiu banyak-banyak :)



KUIH BAKAR BINGKA PANDAN
Resepi Oleh : Adnan Ibrahim a.k.a CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum, diayak
1 cawan gula halus
3 biji telur gred A
600 ml santan (cm guna 200ml santan kotak + 400ml air)
250 ml jus pandan (5 helai daun pandan, potong kecil dan kisar dengan 250ml air, tapis)
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
1/2 camca teh garam
1/4 camca teh pewarna hijau makanan
Bijan secukupnya untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 200C, sapu tin kek berukuran 8inci x 8inci x 2 1/2inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil, biar berlebih dibahagian kanan dan kiri tin, tujuan untuk memudahkan  kueh diangkat keluar. Lenser dengan mentega. Ketepikan.
  1. Dalam satu bekas, pukul telur dan gula dengan whisk hingga hancur, masukkan santan dan jus pandan, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga licin. Tambah garam, pewarna hijau makanan dan mentega cair. Kacau rata2 dan tapis. Ketepikan
  1. Panas kan acuan dalam oven selama 10 minit, kemudian keluarkan dan tuang bancuhan kuih bakar (kacau dulu sebelum dituang). Bakar 10 minit, keluarkan dan tabur bijan rata2. Sambung bakar lagi 40 - 50 minit atau hingga masak (bila cucuk dengan lidi sate, keluar bersih) dan permukaannya perang (cm tukar oven pada fungsi grill dan bakar 5-6 minit lagi hingga permukaan kuih sedikit berkerak)..
  1. Sejukkan kueh sekejap longgar2kan dari tin, gunakan spatula dan keluarkan, biar sejuk sepenuhnya sebelum dipotong..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...