Thursday 20 August 2015

SAGU GULA MELAKA



ASSALAMUALAIKUM,
Akhirnya dapat juga leia menghupdate SAGU GULA MELAKA SEMUDAH A.B.C. Yang ni crita yang dah basi sesangat......sebabnye sagu dibuat masa 1st ramadan aritu :P. Waktu ni ayaq ok-ok skit tu yang bleh buat sagu ni. Pastu kemarin try nak hupdate lagi tapi tak leh nak up gambo pastu asyik error jew sampai nak save pun tak leh. Ok lah layan je resepinye dari Adnan Ibrahim a.k.a CMG. Tenkiu Cik Mat.


SAGO GULA MELAKA.........SEMUDAH A.B.C
Resepi oleh : Adnan Ibrahim a.k.a CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biji sago rumbia
300 ml santan pekat + sedikit garam, kacau rata
60 gram gula Melaka, potong kecil*
100 gram gula pasir*
3/4 cawan air*
1 helai daun pandan, disimpul*(*dimasak hingga pekat, tapis dan sejukkan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didih 2 liter air, kemudian masukkan biji sago, masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Masak hingga biji sago kembang dan jernih (tiada lagi biji2 sago bewarna putih). Tapis dan bilis bawah air paip untuk membuang kanji sago. 
  2. Kemudian masukkan ke dalam acuan kegemaran anda (che mat guna acuan apam atau acuan agar2 berbentuk hati). Isi penuh2, buat hingga siap dan simpan dalam peti sejuk hingga sago kental (kurang lebih 30 minit). 
  3. Keluarkan dari acuan (longgarkan tepi2nya dengan hujung pisau) dan letak dalam mangkuk sesuai. Tuang santan secukupnya dan curah sedikit sirap gula melaka atasnya, hidangkan untuk pencuci mulut. Sedap dimakan sejuk.....hmm tak cukup satu lahh.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...