Monday 19 January 2015

APAM BUTTER





ASSALAMUALAIKUM

Apa kabar suma...harap-harap sihat la ya.Lama leia tak bersiaran kat cni,sebabnya....jeng jeng :P .....bila kita nak menghadap jew laptop ni mata pun mula la nak buat hal....ye la kita ni balik keja tunggang langgang pula buat keja kat ghumah pastu mula kureng la plak energy walaupun nak hadap laptop.Nak taip pun dah tak larat dah huruf- huruf tu mula nampak mengembang la triple la punya la banyak .....last - last tutup laptop tidoq abis cite ^_^. Ni sarapan minggu lepas kalau tak silap ari isnin aritu...layan jew la...:) Apam ni kalau seingat leia la agak fofular juga waktu tu..... dan yang semestinya sangat sedap. Jom semak resepi ni.

APAM BUTTER
Resepi : Kak Fiza Myresepi

(A) Bahan bahan untuk gula hangus:
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250 gram butter

(B) Bahan - bahan:
1 cawan gula pasir
4 biji telur
3 cawan tepung gandum ayak bersama
2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila


  1. Cara buat gula hangus : Masukkan gula dalam periuk, masak dengan api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. Padamkan api dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega, kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yang masih panas tadi.
  4. Kemudian masukkan susu selang selikan dengan tepung gaul semua hingga sebati.
  5. Perap selama setengah jam.
  6. Panaskan pengkukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Adunan ni jika dituang penuh ke dalam acuan pun tak mengapa sebab semasa masak dia tak akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 minit - 2- minit. Tutup pengkukus dengan kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. SELAMAT MENCUBA.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...